Expo Lab

Pozivamo vas da nam se pridružite u Telecentrovom Expo Labu u kojem ćemo stvarati multimedijsku izložbu o kulturnoj baštini Zagreba. Izložba projekta U potrazi za istinom bit će otvorena u ljeto 2019. godine s postavima u Galeriji AMZ – Arheološkog muzeja u Zagrebu i Galeriji Modulor – Centra za kulturu Trešnjevka. Polaznici radionica Expo Laba su građani stariji od 55 godina, koji će u idućih godinu dana istraživati povijest Zagreba, pisati scenarije, izrađivati fotografije i tiskane materijale, kreirati grafičke animacije, te snimati i montirati zvučne instalacije i video sadržaje. Izložbu će dopuniti mobilne web stranice koje će uz brojne dodatne sadržaje uključiti i virtualnu šetnju Donjim gradom. Svi zainteresirani mogu se javiti u tajništvo Centra za kulturu Trešnjevka na telefon +385 (1) 30 27 411 ili elektroničkom poštom na adresu zarko@telecentar.com.

Izložba će biti podijeljena na dvadesetjednu tematsku cjelinu, kojima će se nastojati ukazati na sličnost građanskih dilema od 1. do 21. stoljeća.

Tematske cjeline

 1. Živimo li u društvu post-istine?
 2. Jeste li pismeni?
 3. Treba li nam civilno društvo?
 4. Može li se živjeti od rente?
 5. Smije li umjetnost vrijeđati moralna i vjerska uvjerenja?
 6. Što bismo morali naučiti u školi?
 7. Je li računalna igra umjetničko djelo?
 8. Trebamo li ograničiti pravo glasa?
 9. Osjećate li se Europljaninom?
 10. Lažu li nam društvene mreže?
 11. Kako je ispravno neću ili ne ću?
 12. Trebamo li se cijepiti?
 13. Tko smije voziti taksi?
 14. Je li teorija evolucije znanstvena činjenica?
 15. Mogu li gradovi biti pametni?
 16. Trebamo li zabraniti rodnu ideologiju?
 17. Je li Zemlja ravna ploča?
 18. Osjećate li miris grada?
 19. Želite li robote ili robove?
 20. Trebaju li nam migranti?
 21. Pošto kila kulture?

Izložba 1: Galerija AMZ – Arheološkog muzeja u Zagrebu

Postav izložbe u galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu uključit će zidnu animaciju ilustrirane mentalne mape s 21 pričom izložbe, zidnu animaciju vremenske lente s panoima o ključnim godinama iz povijesti samouprave Zagreba (I stoljeće – Andautonia postaje municipij, 1242. – Gradec postaje slobodan grad, 1850. – ujedinjenje Gradeca, Kaptola, Vlaške i Nove Vesi, 2019. – godina izložbe), grafičke eksponate, te kratke video priče koje će se prikazivati na zidnim TV zaslonima.

Izložba 2: Galerija Modulor – Centra za kulturu Trešnjevka

Postav izložbe u Centru za kulturu Trešnjevka simulirat će prostor zagrebačke kavane i čitaonice iz druge polovice 19. stoljeća. U “inventaru kavane” nalazit će se eksponati kreirani na radionicama keramike i produkt dizajna, te fotografije Zagreba i replike novinskih tekstova Šenoe, Matoša i drugih zagrebačkih književnika. Zvučne instalacije uključit će klavirsku glazbu iz građanskih salona, aranžiranu i snimljenu na glazbenim radionicama kao i čitanje književnih odlomaka, dramskih dijaloga i zvučne efekte kavanske atmosfere snimljene na kazališnim radionicama.

Virtualna izložba: Mobilne mrežne stranice o Lenucijevoj potkovi

Virtualna šetnja trgovima Lenucijeve potkove će na mobilnim web stranicama uključiti rotacione 360 fotografije i audio vodič kulturnim, znanstvenim i obrazovnim znamenitostima (bivša Palača Vranyczany-Dobrinović – Arheološki muzej, bivša JAZU – Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Matica hrvatska, bivša Palača Vranyczany – Moderna galerija, Umjetnički paviljon, Botanički vrt, Hrvatski državni arhiv i bivša Sveučilišna knjižnica, Etnografski muzej, bivša Realna gimnazija – Muzej Mimara, Muzej za umjetnost i obrt i Obrtna škola – ŠPUD, Hrvatski sokol i bivše Kolo – Akademija dramskih umjetnosti, Hrvatski učiteljski dom – Školski muzej, Hrvatsko narodno kazalište, Sveučilište u Zagrebu – Rektorat).

Tehničku pomoć u produkciji multimedijskih sadržaja pružiti će učenička zadruga Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju.

Projekt U potrazi za istinom provodi se u partnerstvu Centra za kulturu Trešnjevka, Arheološkog muzeja u Zagrebu i Telecentra. Sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda putem poziva na dostavu projektnih prijedloga „Umjetnost i kultura 54+“, a ukupna mu je vrijednost 652.892,05 kuna.