O NAMA

Telecentar je nevladina, neprofitna organizacija osnovana 2005. godine u Zagrebu kao koordinacijski centar regionalne mreže nevladinih organizacija iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Regionalna mreža Telecentara razvila je program cjeloživotnog učenja s 32 modula informatike, engleskog jezika, životnih vještina i poduzetništva. U razdoblju od 2005. do 2008. godine program je pohađalo preko 5,000 polaznika.

Video radionice 2010. godine u zaleđu Zadra

2005. godine snimljen je prvi promotivni film Hrvatski izvoz za udrugu Hrvatski izvoznici. Iduće godine je za Hrvatsku turističku zajednicu (HTZ) snimljen film Hrvatska – domovina Marka Pola koji je preveden na engleski, ruski, španjolski, kineski i japanski i distribuiran u 100.000 DVD primjeraka diljem svijeta. 2007. je snimljen drugi promotivni film za HTZ Croatian Flower Garden koji je sudjelovao u predstavljanju ruralnih turističkih destinacija u sklopu EU projekta European Destinations of Excellence. Između 2007. i 2010. snimljena su tri dokumentarna filma Četiri priče Dubrave, Tajland zemlja osmijeha i Afrička palma, a od 2008. do 2009. proizveden je serijal glazbenih emisija Brutalica.

Get Online Week 2013 u prvom medijskom praktikumu u Grafičkoj školi u Zagrebu

Od 2009. do 2010. Telecentar je u suradnji sa Grafičkom školom u Zagrebu realizirao projekte Perimetar i Škola multimedije u kojima je proveden niz izvannastavnih radionica videa i web dizajna, te realizirana video produkcija reportaža na teme civilnog društva, cjeloživotnog učenja, kulture i umjetnosti, te energetike i ekologije. 

U razdoblju 2012. – 2022. Telecentar je sudjelovao u 15 projekata financiranih iz fondova Europske unije Medijska pismenost za 21. stoljeće, Telecentre Multimedia Academy, Unite IT, iProfessional, Trans eScouts, Generation 0101, CODEMOB – teaching coding and mobile devices in telecentres, European Youth News Exchange, Provedba Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području multimedije, Youth ePerspectives on Migration, U potrazi za istinom, Provedba HKO-a u području grafičkog inženjerstva, multimedije i vizualne komunikacije, MOV – medjsko obrazovanje je važno, ZA-JEDNO-SVI i Digitalna.hr.

Godišnja konferencija Telecentre Europe 2014. godine u Zagrebu

Telecentar je suosnivač međunarodne organizacije All Digital, bivši Telecentre-Europe koja danas okuplja članice iz 28 zemalja sa sjedištem u Bruxellesu. Od 2009. All Digital provodi europske projekte digitalne inkluzije, razvoja digitalnih kompetencija i koordinira međunarodnu kampanju All Digital Week. 2021. direktor Telecentra je započeo drugi mandat kao član upravnog odbora All Digital. 

Ljetna škola za e-facilitatore 2015. godine u Rovinju

2015. i 2016. godine Telecentar je organizirao ljetne škole za djecu i e-facilitatore u Centru M.A.R.E. u Rovinju. 2016. godine je dogovorenu strateška suradnja s Centrom za kulturu Trešnjevka (CeKaTe), gdje su za vrijeme ljetnih i zimskih praznika organizirane radionice Media Laba i Game Laba za djecu. U CeKaTe-u je 2016. otvoren i drugi medijski praktikum.

Radionice Game Laba 2016. godine u Zagrebu

Telecentar je sudjelovao u izradi standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i kurikuluma za strukovni program medijskih tehničara, snimatelja zvuka i kamermana, kao i visokoškolske programe digitalnog dizajna i multimedije. 

Radionice Expo Laba 2018. u Zagrebu

Od listopada 2019. Telecentar koordinira rad Mreže za razvoj digitale pismenosti. Mreža provodi znanstvena istraživanja u području digitalne inkluzije, digitalnog obrazovanja i digitalne transformacije neinformatičkih zanimanja. Rezultati istraživanja predstavljaju se na tematskim konferencijama, nakon čega se izrađuju smjernice kreatorima javnih politika.

U suradnji s Visokim učilištem Algebra, 2022. je otvoren R&D Lab u kojem se istražuju mogućnosti primjene novih tehnologija i projektnog učenja u strukovnom i stručnom obrazovanju.