U potrazi za istinom

Projekt U potrazi za istinom objedinjuje razvoj umjetničkih i digitalnih vještina osoba starijih od 54 godine s primjenom stečenih kompetencija pri realizaciji multimedijske izložbe. Stavljanjem kulturne baštine Grada Zagreba i Zagrebačke županije u širi povijesni kontekst, propituje se njezin utjecaj na moderne trendove u kulturi i obrazovanju i nastanak takozvanog društva post-istine. Projekt adresira dva problema digitalne kulture i to nedovoljnu ponudu digitalnih kulturnih sadržaja i nedovoljne digitalne kompetencije autora i korisnika potrebne za njihovo kreiranje i korištenje.

Projekt U potrazi za istinom spaja široku lepezu tradicionalnih (kazalište, ples, glazba, keramika) i relativno novih oblika umjetničkog stvaralaštva (web i produkt dizajn). Time se želi omogućiti sudjelovanje u projektu što širem krugu polaznika, sukladno individualnim interesima. U prvoj fazi projekta starije osobe stječu umjetničke i digitalne kompetencije, a u drugoj fazi ih primjenjuju pri realizaciji multimedijske izložbe koja prati utjecaj antike, srednjeg vijeka, prosvjetiteljstva, industrijske revolucije i modernog doba na kulturnu baštinu Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Izložba će se 2019. godine organizirati u Arheološkom muzeju u Zagrebu i Centru za kulturu Trešnjevka, uz popratna događanja i dodatne audio-vizualne sadržaje dostupne na internetu. Izložba će se temeljiti na digitalnim pričama o kulturnoj baštini i povijesnim događajima, koje će pričati i multimedijski oblikovati stariji članovi zajednice, čime se briše granica između autora i publike. Istovremeno se starijim osobama daje aktivna uloga u kulturnom životu zajednice i omogućuje kvalitetnije provođenje slobodnog vremena.

Projekt U potrazi za istinom provodi se u partnerstvu Centra za kulturu Trešnjevka, Arheološkog muzeja u Zagrebu i Telecentra. Sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda putem poziva na dostavu projektnih prijedloga „Umjetnost i kultura 54+“, a ukupna mu je vrijednost 652.892,05 kuna.